IRISH-STEW proste danie jednogarnkowe

Irish stew
Przygotowanie i gotowanie: około 30 minut
1 porcja ok. 500 kcal.

Składniki na cztery porcje:
– 500 g jagnięciny,
– 200 g cebuli,
– 200 g białej kapusty,
– 200 g kapusty włoskiej,
– 200 g fasolki szparagowej,
– 200 g marchewki,
– 500 g ziemniaków,
– sól,
– pieprz,
– 1 łyżeczka kminku,
– 1,5 filiżanki bulionu,
– 2 łyżki masła,
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Kapustę włoską i białą oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 175° C.

W garnku układać warstwami: ziemniaki, kawałki mięsa, kapustę białą, kapustę włoską, cebulę, fasolkę i marchew. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem, zalać bulionem. Dodać tyle wody, aby składniki potrawy były przykryte.

Garnek szczelnie zamknąć. Wstawić do piekarnika na 2 godziny. Przed podaniem sprawdzić, czy mięso jest miękkie, dodać masło i posypać pietruszką.


 

IRLANDZKI CHLEB

Irlandzki chleb
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 35 min plus studzenie
600 kcal.

Składniki:
– 450 g razowej mąki,
– 250 g mąki pszennej oraz dodatkowo do posypania stolnicy,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– 1 łyżeczka soli,
– 450 ml maślanki (można zastąpić jogurtem bądź kwaśnym mlekiem),
– olej roślinny do smarowania formy.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C i lekko natłuszczamy olejem formę do pieczenia. W dużej misce mieszamy mąkę razową z pszenną, sodę i sól. W środku robimy wgłębienie i nalewamy maślankę.

Drewnianą łyżką ostrożnie mieszamy mąkę z maślanką, na luźne ciasto. Jeśli jest ono zbyt gęste, dodajemy trochę wody.

Stolnicę posypujemy mąką. Przekładamy ciasto na stolnicę i lekko wyrabiamy. Kształtujemy w kulę i kładziemy na formie do pieczenia. Lekko spłaszczamy dłonią.

Dużym ostrym nożem nacinamy wierzch ciasta w kształt krzyża. Pieczemy przez 35 minut, aż się zarumieni. Chleb jest upieczony, kiedy drewniany patyczek wkłuty w środek jest suchy po wyjęciu. Kładziemy chleb na metalowej podstawce, by ostygł. Należy go zjeść w dniu wypieku, bądź po ostygnięciu zamrozić.


PUDDING Z CHLEBA I MASŁA

Pudding z chleba i masła
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 40 min
400 kcal.

Składniki:
– 50 g masła
– 6 kromek czerstwego pszennego chleba bez skórki
– 50 g rodzynek
– 3 jajka
– 2 łyżki cukru
– 425 ml mleka
– 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
– kilka kropli esencji waniliowej
– śmietana do polania
Odrobiną masła, smarujemy naczynie żaroodporne, resztę masła rozsmarowujemy na kromkach chleba i kroimy w ćwiartki.

Połowę posmarowanego masłem chleba układamy na dnie naczynia posypujemy połową rodzynek, na to układamy resztę chleba i posypujemy pozostałymi rodzynkami. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.

Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mleko i esencję waniliową, dokładnie ubijamy. Powstałą masą jajeczną, wlewamy do naczynia z chlebem odstawiamy na 15-20 minut, aby chleb wchłonął mleko.

Naczynie wstawiamy do piekarnika, na blachę wypełnioną wrzącą wodą do dwóch trzecich wysokości. Pieczemy przez 30-40 minut, aż pudding się zarumieni. Serwujemy na ciepło, bądź na zimno. Można polać śmietaną.


WOŁOWINA PO IRLANDZKU

Wołowina po irlandzku
>Przygotowanie: 15 min plus moczenie
Gotowanie: 2 1/4 godziny plus studzenie
440 kcal.

Składniki:
– 1,8 kg chudej solonej wołowiny,
– 1 duża biała kapusta,
– 3-4 duże marchewki,
– 4 cebule,
– 4 goździki,
– 2 liście laurowe,
– gałązka tymianku,
– gałązka pietruszki,
– 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
– 1 łyżeczka gorczycy w proszku.
Wołowinę wkładamy do dużego rondla albo żaroodpornego naczynia do zapiekania, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 godziny. Osączamy i płuczemy mięso, następnie z powrotem wrzucamy do rondla i zalewamy świeżą wodą.

Do każdej cebuli wciskamy po 2 goździki, a zioła związujemy nitką. Wrzucamy wszystko do rondla i dodajemy gorczycę w proszku oraz ziarna pieprzu.

Stawiamy rondel na dużym ogniu i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy mięso przez 5 minut. Zbieramy pianę, która gromadzi się na powierzchni, przykrywamy rondel i gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę.

Marchewkę kroimy w kawałki o długości około 25 mm, wrzucamy do rondla i dusimy przez 30 minut. Kapustę dzielimy na osiem części dodajemy do marchwi i dusimy przez dalsze 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

Wyjmujemy wołowinę z wywaru, studzimy pod przykryciem z folii aluminiowej przez 10-15 minut.

Przed podaniem kroimy mięso w cienkie plasterki i układamy na półmisku z warzywami. Trochę wywaru podajemy osobno w dzbanku. Resztki wołowiny są doskonałe także na zimno.


CHAMP

Champ
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 25 minut
200 kcal.

Składniki:
– 75 g masła,
– 125 ml mleka,
– 2 pory (można zastąpić cebulką szalotką),
– 6-8 ziemniaków,
– sól,
– pieprz.
Wkładamy 25 g masła na patelnię, dodajemy mleko i stawimy na średnim ogniu. Mieszamy, aż masło stopi się i wrzucamy posiekany por. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 10-15 minut, aż poru będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy.

Ziemniaki pokrojone w kawałki wrzucamy do dużego garnka z osoloną zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dokładnie odcedzamy.

Do ziemniaków dodajemy por wraz z wywarem. Całość ucieramy, aż wszystkie składniki wymieszają się na kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Nakładamy masą ziemniaczaną na ogrzany półmisek, podczas nakładania ziemniaków na talerz, zamaczamy każdą porcję w stopionym, maśle następnie robimy w środku masy wgłębienie, do którego wkładamy resztę masła.

Tradycyjne „champ” podawano jako samodzielne danie – każdy stołownik otrzymywał dużą miskę ziemniaków z kawałkiem masła na środku. Jedzący nabierali po łyżce potrawy, poczynając od krawędzi miski i zanurzali ziemniaki w topniejącym maśle.


 

COLCANNON

 

Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 25 minut
250 kcal.

Składniki:
– 500 g kapusty,
– 75 g masła,
– 125 ml mleka,
– 2 pory (można zastąpić cebulką szalotką),
– 6-8 ziemniaków,
– sól,
– pieprz.

Wkładamy 25 g masła na patelnię, dodajemy mleko i stawimy na średnim ogniu. Mieszamy, aż masło stopi się i wrzucamy posiekany por. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 10-15 minut, aż poru będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy.

Ziemniaki pokrojone w kawałki wrzucamy do dużego garnka z osoloną zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dokładnie odcedzamy.

Kapustę gotujemy, aż będzie miękka.

Do ziemniaków dodajemy por wraz z wywarem. Całość ucieramy, aż wszystkie składniki wymieszają się na kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowana kapustę szatkujemy i dodajemy do masy.

Nakładamy masą ziemniaczaną na ogrzany półmisek, następnie robimy w środku masy wgłębienie, do którego wkładamy resztę masła.


 

ZUPA CEBULOWA

 

Przygotowanie i gotowanie: około 40 minut

Składniki:
– 1 kg cebuli,
– 550 ml wody,
– 550 ml mleka,
– 25 g masła,
– gruba kromka chleba,
– sól,
– pieprz.

Kroimy cienko cebulę, podsmażamy na maśle. Dodajemy wodę, kromkę chleba, sól, pieprz.
Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Następnie miksujemy. Na koniec dodajemy mleko.


IRISH COFFEE

Irish coffee
Czas przygotowania: 10 min

Składniki:
– 40 ml Irish Whisky
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 1 filiżanka gorącej kawy
– schłodzona pełnotłusta gęsta śmietana
Do podłużnego kieliszka (ogrzanego) na długiej nóżce wkładamy metalową łyżeczkę, wlewamy gorącą mocną kawę, dodajemy cukier.

Następnie odmierzamy whisky, wlewamy do kawy i mieszamy. Na koniec powoli nalewamy do kieliszka gęstą śmietanę. (śmietana powinna się utrzymać na powierzchni kawy)


HOT WHISKEY

Hot whiskey
Czas przygotowania: 10 min

Składniki:
– 50 ml Irish Whiskey
– 150 ml gorącej wody
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– plasterek cytryny
– 5 goździków
Do ogrzanej szklanki wlewamy whiskey, dodajemy gorącą wodę, słodzimy, mieszamy.
Plasterek cytryny nabijamy goździkami, dodajemy do szklanki, mieszamy.
Szklankę owijamy serwetką i gotowe!


IRLANDZKA ZUPA Z RZEPY

 

Przepis dla 6 osób

Składniki:
– 3 duże białe rzepy
– 1 duża cebula
– 600 ml mleka
– 50g masła
– 900 ml rosołu z kury (lub 2 kostki rosołowe)
– 3 ząbki czosnku
– 25g mąki
– 1 łyżeczka cukru
– sól
– pieprz

Przepis pochodzi od osoby pochodzącej z Kerry. Tradycyjnie zupę tę gotuje się w „bastable”, czyli trójnożnym garnku z pokrywą i pałąkiem, za który wieszało się ów gar nad paleniskiem. Używało się go do przyrządzania zup, gulaszy, smakowitych rumianych pieczeni i wyśmienitych ciast.

Rzepę i cebulę obrać i drobno pokroić, dodać do stopionego masła. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie podlać rosołem, i gotować przez 30 minut (tak aby rzepa była miękka). Dodać czosnek, mąkę rozbełtać w małej ilości mleka i zaciągnąć zupę, dodać cukier, resztę mleka. Doprawić do smaku i gotować jeszcze 10 minut.


ZUPA ZIEMNIACZANA

 

Przepis dla 6 osób

Składniki:
– 5 dużych ziemniaków
– 2 duże cebule
– 75 g masła
– gałązka pietruszki, tymianku, szałwi lub pół łyżeczki sproszkowanych ziół
– 1,25 l wody
– 2 łyżki śmietany
– siekany szczypiorek lub mięta

Ziemniaki i cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki i dusić powoli w maśle szczelnie przykryte przez 15 minut, nie dopuścić do zbrązowienia. Dodać wodę i zioła, sól, pieprz i gotować dalej na wolnym ogniu aż do miękkości warzyw (około 25 minut). Dodać zioła, mleko zagotować i podawać na gorąco z dodatkiem śmietany i siekanym szczypiorkiem i miętą. Aby zupa była gładka i kremista przetrzeć przez sito lub zmiksować przed dodaniem szczypiorki i śmietany.


KREWETKI Z GRZYBAMI

 

Składniki:
– 0,5 kg obgotowanych, obranych krewetek
– 250 g pieczarek
– 250 ml śmietany lub mleka
– 2 łyżki irlandzkiej Whiskey
– 50 g masła
– 25 g mąki
– sól i pieprz

Stopić masło w rondlu, usmażyć pokrojone pieczarki do miękkości i trzymać w cieple. Mąkę zmieszać dokładnie z pozostałym w rondlu masłem, dodać śmietanę lub mleko, doprawić i gotować ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Krewetki skropić Whiskey, następnie wrzucić je razem z grzybami do rondla z sosem i podgrzać. Podawać z ryżem.